POHJOIS-KARJALASTA LÖYTYY MONENLAISTA NÄHTÄVÄÄ JA RIENTOA, JOISTA ISÄNTÄVÄKI KERTOO MIELELLÄÄN LISÄÄ.

Hiihto ja retkeily

Talvisin pääsee hiihtämään suoraan rapuilta koneellisesti ajetulle hiihtoladulle, joka kiertää metsässä olevan laavun kautta, jossa voi paistaa makkaraa ja keitellä “sitä oikeaa” nokipannukahvia, jos alkaa “maitohapot” laskeutua hiihtäjän jalkoihin. Hiihtokunnon kohottajille on lähistöllä Suomen pisin (22 km) valaistu latu  kohti Kolia, jossa myös huippuhiihtäjien terävin kärki käy harjoittelemassa viimeisiä “rykäisyjä” irtiottoihin silloin kun taistellaan siitä kenellä on  “kovimmat paukut” maalisuoralle tultaessa. Kontiolahden AH-stadionilla jäähileladulle päästään hiihtämään jo lokakuun alusta lähtien samoilla laduilla kuin maailmancupin kisailijat.

Karjalainen vaaramaisema sopii erinomaisesti retkeilyyn ja vaellukseen kävellen, pyörällä, suksilla. Vaellusreittejä on lähimaastoissa useita niin perheen junioreilla kuin vaativaankin maastoon tottuneille. Lähistöllä on yleisön, vuoden 2007 parhaaksi patikointireitiksi Suomessa, äänestämä HERAJÄRVEN KIERROS (koko pituus 40 km) jonka varrella kota, laavuja ja lukuisia taukopaikkoja, myös yöpymismahdollisuudella, 2 kpl kapulalosseja, näköalatorni.

Ukko-Kolin vaaralta avautuu upea kansallismaisema, jota pääsee ihailemaan Suomen ensimmäisellä kabiiniköysiratahissillä. Talvisin Kolilla lasketellaan eteläisen Suomen korkeimmilla ja haastavimmilla rinteillä.

Kesäisin lapset viihtyvät polskimassa mökkien matalassa hiekkarannassa. Läheisissä saarissa on myös paljon tutustumisen arvoisia rantoja, joihin voi tehdä mukavan souturetken. Laineiden liplatus ja lintujen viserrys vie kiireen mennessään…

Höytiäisen jäällä tai läheisillä kelkkareiteillä voi viettää vauhdikkaan päivän moottorikelkkaillen. Voit myös halutessasi tehdä avannon mökkirannan lähelle (60m rannasta), jos haluat pulahtaa kylmässä vedessä. Lumien jo lähdettyä lähimetsä tarjoaa hyvät mahdollisuudet suunnistamiseen ja retkeilyyn.

Tilan alueella on oma luontopolku, missä voi opetella tunnistamaan metsässä esiintyviä kasveja ja pieniä eläimiä, esim. samettimuurahaisia, sekä luonnossa vieläkin näkyviä muutoksia elokuulla v.1859 tapahtuneesta ihmeestä, kun Höytiäisen vedenpinta karkasi 9 metriä alemmaksi entisestä tasostaan ihmisten auttavien toimenpiteiden seurauksena.

Mökkien läheisyydessä on myös oma suunnistusrastilenkki , jossa voi kilpailla vaikka oman perheen kesken leikkimielisesti löytääkö vanhemmat vai lapset ennemmin rastit, vai onko joku karannut välillä uimaan vilvoittavaan Höytiäiseen.

Kalastus, metsästys ja marjastus

Höytiäinen on kalaisa järvi, josta mato-ongellakin voi saada maittavan hiukopalan iltanuotiolle. Talvella kalastetaan verkolla ja pilkkien. Kesällä voi harrastaa opastettua kalastusta uistellen, onkien tai verkolla, syyskesästä myös tuulastaen. Yleisimmät pyyntikalat ovat kuha, hauki, siika, ahven, lahna, made. Tietoa kalastusluvista saat Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta, jota kautta voit myös hankkia väliaikaisen (7 vrk) kalastuskortin. Paikalliset kalastusluvat (uistelu ja verkot, yms.) saa isännältä paikanpäältä. Höytiäinen on valittu myös Suomen parhaaksi kuhajärveksi.

Metsästyksestä kiinnostuneille Pohjan hirsitupien mailla on myös mahdollisuus pienriistan metsästykseen. Syyskesällä makoisat marjat ja sienet löytyvät lähimetsistä lomalaisen koriin. Välillä voi vain loikoilla ja haistella puhtaan metsän tuoksuja.

Nähtävyyksiä ja harrastusmahdollisuuksia lähialueella

KOLVANANUURO on Kontiolahden ja Enon rajalla oleva luonnonihme ja syrjäinen suojapaikka, joka on säilynyt lähes koskemattomana sen syrjäisen sijaintinsa ja vaikeakulkuisen maaston vuoksi. Alueesta 76 ha on perustettu vanhojen metsien suojelualueeksi vuonna 1994. Uuro on jopa yli 50 metriä korkeiden seinämien välinen rotkolaakso, on maailman mittakaavassa harvinainen geologinen kohde, jonka monipuolisessa ympäristössä esiintyy runsas kasvi- ja eläinlajisto.

Golfin harrastajille on Kontiolahdessa tarjota järvimaiseman rannalta Suomen kauneimpien kenttien joukkoon kuuluva 18 reikäinen viheriö, jonne matkaa mökeiltä on n. 26 km.Moottorikelkkailun harrastajille on Kolin suuntaan merkattu reitti jäällä aivan lähituntumassa.

Ratsastuksen harrastajille on  Kontiolahdella Kantelesärkän talli, jossa on on 80 pitkä maneesi esteratsastuksen harrastajille ja ammattitaitoinen opettaja myös vasta-alkajille, sekä vaellusratsastusta maastovarmoilla hevosilla.

Suomen Kivikeskus Juuassa tarjoaa elämyksiä ja monenlaista koettavaa kiven maailmasta. Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen ateljee, koti, galleria-kahvila ja Paaterin kirkko sijaitsevat Vuonisjärvellä, noin 30 km Lieksan keskustasta Joensuun suuntaan.